Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenská policie

Vojenská policie ČR je samostatnou bezpečnostní složkou České republiky. Spadá pod ministerstvo obrany. V čele stojí náčelník vojenské policie, kterého jmenuje ministr obrany, náčelník je tedy ministerstvu obrany přímo podřízen a plní jeho rozkazy. Podobně jako je tomu u Policie ČR je vojenská policie rozdělena na útvary s celorepublikovou působností, kterými jsou Hlavní velitelství vojenské policie a Velitelství ochranné služby Vojenská policie Praha. Vojenská územní velitelství jsou v Táboře a v Olomouci. Vojenská policie se musí vždy prokazovat a ukázat služební průkaz. Vojenská policie slouží také v zahraničních misích. Jestliže se chcete dozvědět aktuální dění ze světa VP, určitě navštivte web www.army.cz. Army.cz vám nabízí ucelené aktuální informace o vojácích a misích v zahraničí. Nabízí vojenská policie volná místa? Ano, nejlepší ovšem bude když zajedete na nejbližší útvar.

Pravomoci vojenské policie

Pravomoci vojenské policie jsou omezeny na příslušníky armády ČR. Spolupráce s ostatními záchrannými složkami je v některých situacích nezbytná. Jako každý příslušník bezpečností složky, tak i vojenský policista musí nosit uniformu. Součástí je stejnokroj jako je čepice, bunda, ale také taktická vesta. Vojenská policie se musí prokazovat nejen služebním průkazem, ale vojenský policista by měl mít rukávový znak vojenské policie, pokud by vás někdy stavěl. Vojenská helma policie se používá při zahraničních misí k ochraně. Vojenská policie České republiky má svůj hlavní úkol v podobě dohlížení na dodržování kázně ve vojenských objektech, dodržování právních předpisů, zajišťuje osobní bezpečnost vysoce postaveným velitelů a důstojníků nebo nakládá s válečnými zajatci.

Toto všechno má na starosti vojenská policie - kontrola vozidel, řízení dopravy, pátrání po vojácích a vojenském materiálu, ochrana utajovaných informací a také udržování vojenské disciplíny. Šéf vojenské policie má nejvyšší hodnost a to Armádní generál a i on musí samozřejmě dodržovat zákony Vojenské policie